Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Clonezilla. Clonar equips

Clonezilla és un programari que permet realitzar imatges de discs i particions i per tant permet clonar equips amb característiques de maquinari similars. (Aules TIC).

Com ells mateixos dieun a la seva web és similar a Norton Ghost però Open Source i més eficient per passar imatges multicast.

Es poden descarregar les imatges ISO o ZIP per crear un CD o un USB d’arrencada aquí

El funcionament és bastant senzill i intuitiu, a continuació unes imatges del procés:

Iniciar el sistema

Fer una imatge del sistema (Save Disk)

Restaurar una imatge del sistema (Restore Disk)

Iniciar el sistema

Primerament arrencar l’ordinador amb el CD (o USB) d’arrencada.

Escollir un mode gràfic i continuar

Seleccionar el llenguatge i el teclat.

Indicar que volem començar clonezilla.

En finalitzar el procés el sistema mostra la comanda de terminal resultant amb totes les opcions escollides per l’usuari, si les guardem, després es poden executar directament escollint aquí entrar a la shell i introduint la comanda directament.

Aquesta opció permet escollir el mode d’execució de clonezilla, depenent si es vol treballar directament d’un disc a un altre (device – device) o bé si es treballarà amb una unitat auxiliar com una memòria externa o una unitat en xarxa.

A l’exemple es treballa amb una memòria externa USB.

La llista mostra els recursos disponibles: dispositiu local, servidor ssh, servidor samba (Unitat compartida Windows), servidor nfs.

Si es selecciona dispositiu local, el sistema detecatrà les unitats de disc disponibles: discs durs interns o externs. A la imatge es mostren dos discs, el disc del qual es vol fer la imatge (hda1) i la unitat externa que es farà servir (sda1)

En cas de seleccionar algún recurs de xarxa cladrà indicar els paràmetres del servei.

Una vegada dins el dispositiu, cal indicar on s’emmagatzema la imatge.

Ara ja està tot preparat per començar a fer una imatge o restaurar-la. En general el mode principiant és suficient per treballar.

Fer una imatge del sistema (Save Disk)

La primera acció per clonar les màquines de l’aula ha de ser fe la instal·lació completa (sense deixar-se res) d’un dels pc’s i crear la imatge d’aquest.

Per a fer això cal escollir la opció “savedisk”.

El sistema també dona la opció de crear imatges d’una única partició. (saveparts)

Cal indicar un nom per a la imatge que contingui prou informació per identificar-la posteriorment, sobretot si s’han de gestionar múltiples imatges diferents, per exemple el tipus de màquina, la data, l’espai (aula) on està situada, etc…

A continuació cal seleccionar le disc del qual es farà la imatge, si l’ordinador disposa de més d’un disc es pot fer una imatge que els inclogui tots.

Finalment només queda respondre afirmativament les preguntes de rigor per confirmar el procés, ique comenci a generar la imatge.

La duració és variable i depén de la mida dels disks, lo plens que estiguin, la càrrega de la xarxa o del port usb, normalment sobre l’ordre dels 10 minuts.

Restaurar una imatge del sistema (Restore Disk)

Per realitzar la restauració d’una imatge única (no multicast) el procés és el següent, és selcciona “restoredisk” per restaurar la imatge del disk sencer o bé “restoreparts” per restaurar una partició

A continuació es selecciona la imatge a restaurar

Després s’indica el disk destí de la imatge

El sistema comprovarà la estructura, i si tot és correcte cal confirmar el procés per tal que s’iniciï

La figura mostra la imatge del procés de restauració on es pot veure per exemple la estimació del temps restant i la velocitat.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>